Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠB

stařec bez moře

8. 7. 2012 5:15
My na tady na jihu

Pražáky taky nemusíme. Výjimky potvrzují pravidlo, ale jinak ten obecný pohled na ně je pravdivý. Projevuje se už od dětství. Jak k nám na jih přijel na prázdniny kluk z Prahy, hned dával všem najevo, že je něco víc a to jim vydrží až do smrti.

1 0
možnosti
MP

Vrah

8. 7. 2012 5:37
Re: My na tady na jihu

Je to možné, ale malá otázečka (žiju v Praze od narození) – nedávali jste mu náhodou najevo, že je něco míň, takže se třeba jen vymezoval? Co myslíte? A vydrží to nám všem až do smrti? A do čí smrti?

0 0
možnosti
L

ledovec

8. 7. 2012 1:06
Prekvapuje me Vase

Neznalost historie autorko. Morava nemusi jit pro svou samostatnost 1100 let nazpet, staci jit pred rok 1918 kdy Morava a jeji hlavni mesto Brno bylo podrizeno primo Vidni a s Cechy nemela vubec zadne urady spolecne a tak to melo zustat. Olomouc bylo sidlem arcibiskupa proto bylo kulturnim centrem avsak od doby Jana Lucemburskeho se s Brnem stridalo co administrativni hlavni mesto Moravy. Hlavnim mestem Moravy udelal Brno cisar Josef II. Tim prichazim k jadru veci. Moravany, aspon vetsinu nestvou prkotiny jak dlouho se mluvi v TV o dopravnich potizich v Praze, ale neexistence ci ignorace Moravy a taky Slezka. Ty byly po celou dobu 1300 let vzdy svepravnymi celky jako markrabstvi a vevodstvi. Hnus vyvolavaji kraje Vysocina a Vychodocesky ktere udelaly z Moravskych Budejovic a Trebove ceske. Jde nam o obnovu zemskeho zrizeni a zruseni kraju, 3 historicke zeme misto 13 kraju mene administrativy. Hrajte si Cajzli na svem pisecku, vratte ukradena mesta Slavonice, Dacice, M. Budejovice atd.

3 0
možnosti
TT

žepré

8. 7. 2012 1:53
Re: Prekvapuje me Vase

No, zase na druhé straně je nutný si uvědomovat, že nezávislý postavení Moravy vůči Čechám císař Procházka ustanovil dle principu rozděl a panuj. Takže zrovna na to bych se cobyžto Moravák neodvolával.

1 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

7. 7. 2012 23:43
Odpověď

"Opravdu bych chtěla vědět, proč Brňané, potažmo Moravané, nemají rádi Prahu, potažmo Čechy." - Su z Moravy a aspoň mně osobně Češi ani Praha a Pražáci nijak extra nevadí (perfektní člověk, ale i vůl se najde všude, bez ohledu na to, ve kterém je městě).

Myslím si však, že onen háček a nejspíš i klíč oné určité zášti je v tom, že spousta rozhodnutí a závěrů se velice často dělá z pohledu obyvatele Prahy a jeho životních poměrů, které jsou však často výrazně jinde, než životní poměry a pohled obyvatele třeba Ostravy nebo nějaké té malé vesnice tam na Vysočině (třeba teď otázka S karet - jsou vesnice, kde není ani pošta, natož pak bankomat nebo market)... Nebo třeba jenom ten fakt, že je na 4 dny přerušený provoz na části metra A - v celostátních médiích se to rozebírá pomalu týden, ale skutečnost, že v Brně je po celé prázdniny uzavřeno pro veškerý provoz MHD Mendlovo náměstí (důležitý uzel) a spousta linek je proto přetrasovaná, jsem v celostátních médiích zaznamenala jenom jednou...

1 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

7. 7. 2012 23:45
Re: Odpověď

Někomu se to může zdát jako malichernosti, ale když se to posčítá, tak to už může s lidmi a jejich vnímáním ostatních udělat své...

0 0
možnosti
RC

josefbad

7. 7. 2012 23:33
Paroubek

tahle ostuda se sice narodila v Olomouci, ale od sesi let zije v Praze (ted tedy v Teplicich).

0 0
možnosti
VS

vladkaSpidlova

7. 7. 2012 23:43
Re: Paroubek

aha...to jsem nevěděla, tak je to ostuda mezi...jo, mezikmenová-))))))

0 0
možnosti
TT

žepré

7. 7. 2012 23:16
Tipuju,

že to bude ve výběru těch volajících - ony ty rádiostanice musí z něčeho žít, a kdyby to byl uměle vzbuzený konflikt. Já su Brňák, mezi svéma kamošama ve štatlu pečujeme o náš hantec a vůbec o moravské dialekt, to nejen v tom Brnisku, ale právě tidle, co patří do skupiny méch kamošů a só natolik svědomití, aby nešprechčili sténě jak televizní hlasatelky, ti by se do takovéch hádek mezi Práglem a Brniskem nikdy nemontovali. Řekl bych, že většině obyvatelů Brna je tohle téma u... ukradený a že to může vylezt jenom z nějakýho paka. Osobně jezdím do Čech rád, Morava je na mně slyšet a taky vidět, když se furt sháním po pitelným vínu, no a vím, že su tam vítané, mnohem víc než návštěvníci z Německa, Ruska, Japonska atd. apod., pro Prágl to platí extra. A zrovna tak vítáme naše sókmenovce v Brnisku, že se musijó naučit alespoň pár slovíček, to je laškování. Jo, pragocentrismus existuje. Ale tak jaksi je dost logické, to fakt trápí leda blázny (paka). ;-)

3 0
možnosti
VS

vladkaSpidlova

7. 7. 2012 23:42
Re: Tipuju,

Jo...pragocentrismus existuje-))))Třeba ráno jestli koukate na ct24 - dopravní zpravodajství, nejvíc je záběrů z Prahy, ale řekla bych, že si to Pražáci ani neuvědomujou-))))Můj přítel je Ostravák, a když tak spustí hezky česky po Ostravsku, tak mu občas nerozumim ani slovo, ale žíly mi to fakt netrhá-)))))

0 0
možnosti
  • Počet článků 259
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2881x
introvert a pesimista-)