Vladka Spidlova

Glosa k rozhovoru Českého rozhlasu s provinčním umělcem

25. 09. 2015 18:49:46
Před chvilkou jsem si přečetla na svém oblíbeném webu Parlamentní listy rozhovor s panem Petrem Žílkou. Prý je to aktivista a mluvčí jakési skupiny Ztohoven.

Skupina se v současné době hřeje na výsluní pochybné slávy díky svému prý uměleckému počinu spočívajícímu v degradaci vlajky všech našich prezidentů výměnou za kus pánského spodního prádla.

Prý je to rozbuška, pravil pan Žílka v rozhovoru a mně se okamžitě vybavil cimrmanovský šrapnel. Prý ten šrapnel, pardon, rozbuška, má vyvolat celospolečenskou diskusi. No...proti gustu žádný dišputát, ale celospolečensky diskutovat o ...no....kodex je kodex...o exkrementu a jeho tvůrcích mi nejpřijde na celospolečenskou diskusi nijak zvlášť konstruktivní ani "apetýtlich"....ale to je problém pana Žílky. Co mě ale zvlášť zaujalo a pobavilo, to byla odpověď pana mluvčího umělecké skupiny na poznámku redaktorky, že v Bílém domě by se to nestalo. Pan Žílka pravil doslovně - „Chcete srovnávat sídlo provinčního dědka se sídlem amerického prezidenta?"

Pro pana Žílku je náš prezident tedy provinční dědek. Z toho logicky vyplývá, že republika, jejímž je provinční dědek prezidentem, Česká republika, je provincií, její občané jsou provinční občané a tím pádem umělci, kteří jsou občany této republiky - tedy provincie, jsou umělci provinční. Mám za to, že v obecném povědomí je označení "provinční" vnímáno jako něco méněcenného, podřadného, něco, co nestojí ani tak moc za zájem.

Díky, pane Žílko. Vyjádřil jste to stručně a jasně. Nasaďte po rozbušce klidně i umělecké dílo nazvané Šrapnel...bude to počin jen a jen provinční a jeho tvůrci budou jenom taková malá provinční šmíra.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chcete-srovnavat-sidlo-provincniho-dedka-se-sidlem-prezidenta-USA-Aktivista-ze-Ztohoven-promluvil-400856

Autor: Vladka Spidlova | karma: 36.67 | přečteno: 1271 ×
Poslední články autora